Prijava / Registracija
Vijesti

Siguran i produktivan kućni ured

16.2.2021

 Zbog Covid-19 mnogi su ljudi morali početi raditi od kuće. Kancelarije su obično dizajnirane tako da nude najbolje uslove za rad, ali naš dom nije. Svi smo stvorili mini kućne kancelarije kada se pojavilo „novo normalno“, ali sada polako (ali sigurno) premještamo svoje kancelarije na udobnije kauče ili čak krevete. Najvažnije je da nam je udobno, zar ne? Pa, pogrešno. Dizajniranje namjenskog radnog prostora u vašem domu je važno. Da bismo vas podsjetili na stvari koje ste vjerovatno zaboravili (blokirali?), pripremili smo neke upute koje će zaštititi vaše zdravlje i povećati produktivnost.

home_office_hisense-900x500-compressed.webp

 

Sigurnost na radnom mjestu

Podrazumijeva se da je poželjno da je vaš dom čist i siguran prostor, bez obzira na veličinu (mali stan ili velika vila). Osim toga, trebali bi organizirati svoj radni prostor na način da ne šteti vašem zdravlju i dobrobiti. Prije svega, osigurajte radnu površinu koja je stabilna, dovoljno velika i visoka između 720 i 750 mm. Nadalje, nabavite stabilnu i udobnu kancelarijsku stolicu, kako bi mogli sjediti uspravno i slobodno se kretati. Ako radite na računaru, pazite da udaljenost između zaslona i očiju bude najmanje 500 mm. Održavajte zaslon čistim i namjestite postavke poput svjetline i veličine znakova prema vašim potrebama.
 

Odvojite prostor za rad od prostora za život

Vrlo je važno imati određenu radnu sobu ili prostor u kojem radite (ne kauč ili krevet). To će vam pomoći u odvajanju poslovnog od prijeko potrebnog privatnog života. Iako rad iz udobnosti vašeg kreveta, kauča ili fotelje može biti primamljiv, to može rezultirati nižom produktivnošću. Ako nemate sobu koju možete koristiti kao kancelariju, pokušajte odvojiti svoje radno područje od ostatka kuće ili stana višim komadom namještaja ili sklopivim paravanom.
 
hisense_ac_silentium_pro_ambient-900x500-compressed.webp

 

Osigurajte zdrav okoliš

Preporučena sobna temperatura za postizanje najboljih radnih rezultata i održavanje zdravlja je 24°C. Klima uređaj izvrsno pomaže u održavanju temperature na tom nivou. Klima uređaji Hisense imaju nekoliko funkcija koje će vaš dom učiniti ne samo ugodnim, već i sigurnim i izvrsnim radnim okruženjem. Filteri klima uređaja, primjerice, poboljšavaju kvalitetu zraka upijajući neugodne mirise, štetne tvari i više prašine od ostalih filtera. Osim toga, uništavaju više od 95% bakterija, a dodaju aromu i vitamin C, koji poboljšava kvalitetu zraka i koristan je za zdravlje i kožu.
 

Izbjegavajte ometanja

Pazite da uvijek imate stvari koje su vam potrebne poput računara, bilježnice, slušalica i čaše vode na dohvat ruke, a stvari koje vam ne trebaju skrivene ili negdje izvan pogleda. Pomaže ako je vaše radno mjesto postavljeno tamo gdje je Wi-Fi veza izvrsna, tako da stvari poput popravljanja ne postanu izgovor za bijeg od radnih obaveza.
 

Zadržite rutinu

Iako rad od kuće možda zvuči sjajno za osobe koji žele veću fleksibilnost, održavanje rutine rezultirat će boljom ravnotežom poslovnog i privatnog života, pogotovo ako posao planirate obavljati  kada ste najproduktivniji. Kada pripremate svoj raspored, ne zaboravite uključiti manje pauze i pauzu za ručak što će vam pomoći da ostanete u dobrom fizičkom i mentalnom stanju. Još je bolje ako isplanirate raspored za cijeli dan, jer će vam aktivnosti planirane za slobodno vrijeme dati velik poticaj da budete najproduktivniji tokom radnog vremena. Također, dat će vam motivaciju čemu da se radujete nakon radnog vremena i potaknuti vas da što bolje odradite svoj posao, kako bi kasnije bezbrižno uživali u slobodnim aktivnostima.
 
BACK TO TOP