Prijava / Registracija
Vijesti

Pripremite vašu klimatizaciju za ljeto

30.3.2021

Kako vrijeme konačno postaje sve toplije i spremate se za ljetne vrućine, ne zaboravite da provjerite vaš klima uređaj. Da li je važno da ga sada pripremite, kako ne bi izazvao neprijatne komplikacije kada vam bude očajnički potreban. Redovnim održavanjem vašeg klima uređaja, moći ćete da spriječite dalja oštećenja i naknadne bespotrebne veće troškove. Iako puno toga možete učiniti sami, toplo vam preporučujemo da povremeno pozovete stručno lice za radove na održavanju.

 

Provjerite vašu spoljašnju jedinicu

Ukoliko niste koristili klima uređaj tokom zime i ukoliko je pokriven kako bi se spriječio ulazak grančica i lišća u spoljašnju jedinicu, ne zaboravite da skinete poklopac. Generalno, klima uređaji su napravljeni tako da izdrže različite vremenske uslove, pa njihovo pokrivanje kada se ne koriste nije neophodno. Međutim, ukoliko se zaštiti od stvari koje padaju na njega, to može produžiti životni vijek mašine.

Provjerite spoljašnju jedinicu

Spoljašnja jedinica je dio klima uređaja koji se nalazi na otvorenom. Dobro je pregledajte i uvjerite se da je prostor oko nje čist i uredan. To će spriječiti ulazak neželjenih predmeta u nju i ugrožavanje njenog rada. Prekinite dovod struje iz mašine i provjerite da li su sve žice u ispravnom stanju. Uvjerite se da unutar jedinice nema gnijezda, da se ništa ne klima i ne spada, te da ništa nije polomljeno ili korodiralo. Ukoliko otkrijete da je električna instalacija oštećena, pozovite stručno lice.
 
hisense_ac_comfort_ambient-2.jpg

 

Očistite ili zamijenite filtere

Preporučena sobna temperatura za postizanje najboljih radnih rezultata i očuvanje zdravlja, iznosi 24°C. Klimatizacija je odlična za održavanje temperature na tom nivou. Hisense klima uređaji imaju nekoliko funkcija koje će vaš dom učiniti ne samo prijatnijim, već takođe i bezbjednijim i sjajnim radnim okruženjem. Njegovi filteri, na primjer, poboljšavaju kvalitet zraka time što apsorbuju neprijatne mirise, štetne materije i više prašine od drugih filtera. Pored toga, oni uništavaju više od 95% bakterija i dodaju aromu i vitamin C, što poboljšava kvalitet zraka i korisno je za zdravlje i kožu. 

Očistiti crijevo za pražnjenje

Kako bi vaš klima uređaj radio neometano, uvjerite se da crijeva za pražnjenje nisu začepljena. Možete očistiti vaše crijevo za pražnjenje sirćetom ili deterdžentom za suđe i vodom. Kako biste bili sigurni da se vaša crijeva nikada neće začepiti, preporučuje se redovno ispiranje.

Provjerite termostat

Ukoliko ga nemate ili sumnjate da trenutni ne radi kako treba, razmotrite njegovu ugradnju prije početka toplotnog talasa! To će poboljšati komfor vašeg doma i pomoći će vam da uštedite energiju i novac.
 
ac_hisense_easy_easysmart_ca1_2020_ambiental_i.jpg

 

Provjerite otvore za zrak

Uvjerite se da ispred ventilatora nema prepreka tako da zrak može slobodno cirkulisati kroz vaš dom i učiniti ga prijatnim i hladnim.

Podešavanje režima hlađenja

Ukoliko ste tokom hladnih mjeseci koristili klima uređaj za grijanje, obavezno prebacite režim rada na hlađenje i podesite temperaturu koja vam najviše odgovara. Preporučena ljetna temperatura je između 22 i 24 stepena Celzijusa.
 
BACK TO TOP