Prijava / Registracija
Vijesti

OLED vs ULED: Objašnjenje TV tehnologija

20.9.2021

Ukoliko vas zbunjuju različite tehnologije kod televizora, nema potrebe za panikom: Evo jednostavnog pregleda razlika između dvije glavne TV tehnologije za koje ste vjerovatno čuli.

Uđite u bilo koju radnju elektronskih uređaja i vidjećete pregršt različitih TV tehnologija. Kada samo želite najbolji TV za svoj dom, istraživanje svega što je u ponudi može biti naporno.

Dvije tehnologije za koje ćete sigurno čuti (ako već niste) su OLED i ULED. Iako zvuče slično, postoji mnogo fundamentalnih razlika između njih. Hajde da pogledamo značenje ova dva različita pojma, i još važnije, šta to znači za TV uređaj u vašem domu.

uled-oled-1-900x500.webp


OLED

Ako ikada dobijete pitanje na kvizu, ili samo želite da se pravite važni poznavanjem tehnologije - OLED predstavlja organsku diodu koja emituje svjetlo (Organic Light-Emitting Diode). Ova tehnologija se znatno razlikuje od LED ili LCD televizora. Svaki piksel na OLED TV uređaju ima svoje sopstveno osvjetljenje i može pojedinačno da se uključi ili isključi, dok LED TV zahtijeva pozadinsko svjetlo. Tako OLED ima nekoliko prednosti kada se govori o slici.

Najtamnija crna

Jedna od najvećih prednosti OLED ekrana - koju ćete najviše i čuti - je način na koji OLED prikazuje crnu boju na ekranu. Zato što svaki piksel može pojedinačno da se isključi, dobijate pravu crnu boju, dok LED TV smanjuje osvjetljenje za isti efekat (više o ovome kasnije). Ovo takođe znači da OLED TV ima bolji kontrast, što je samo lijep način da se priča o razlici između najsvjetlije i najtamnije nijanse koju uređaj prikazuje.

Moć

Sa druge strane, postoje neke oblasti gdje OLED nije tako dobar kao LED. Osvjetljenje je jedna od njih. Dok je kontrast na OLED ekranima impresivan, ne može baš da se mjeri sa sirovim osvjetljenjem koje pružaju LED ekrani. Ako brinete o potrošnji energije, OLED bi mogao da vas neprijatno iznenadi kada dođe račun za struju, jer koristi više energije od ostalih tehnologija. Najzad, ni cijena nije jeftina, to jest nije jeftina u poređenju sa cijenama televizora koje viđamo svakodnevno.

POGLEDAJTE OLED TV >>

uled-oled-2-900x500.webp

 

ULED

Šta je onda ULED? Za razliku od OLED-a to nije baš jedna tehnologija. ULED, ili Ultra LED, je termin koji Hisense koristi za skup 20 patenata koji se nalaze oko četiri ključne oblasti: Ultra široka paleta boja, Ultra lokalno zatamnjivanje, Ultra 4K rezolucija i Ultra smooth motion tehnologija. Kao što ime govori, ovo jeste LED tehnologija, ali svi ovi patenti rade zajedno da poboljšaju iskustvo gledanja kod kuće.

Boja

ULED TV ima široku paletu i može da prikaže zaista širok spektar boja za slike koje izgledaju svjetlije i sa više detalja. Bez ulaženja u tehničku terminologiju ili previše brojki, trenutni zahtjev industrije za Ultra HD Premium standard zahtjeva da TV može da prikaže 90% boja koje su definisane nečim što se zove DCI-P3 - U7A ULED TV može da prikaže 99.98%.

Zatamnjivanje

Kao što je već pomenuto, OLED dolazi do crne boje prosto isključujući piksele. ULED koristi nešto što se zove lokalno zatamnjivanje (local dimming). Ekran U7A televizora je podijeljen u mnogo različitih zona, a svaka od njih može da se zatamni ili osvjetli nezavisno od drugih. Ovo omogućava veoma dobar opseg kontrasta kao i odlične detalje kada se radi o sjenkama.

Rezolucija

Svi ULED TV uređaji su 4K Ultra HD kada se govori o rezoluciji. To je rezolucija od 3,840 x 2,160 (koja se nekada naziva 2160p). To je četiri puta više piksela u poređenju sa Full HD televizorima. Uz pravi 4K sadržaj, ovo znači jasnije i detaljnije slike nego što ste ikada vidjeli. OLED nema specifičnu rezoluciju koja je vezana za tehnologiju - u skorije vrijeme smo vidjeli i Full HD i 4K OLED televizore.

Kretanje

ULED TV uređaji koriste sistem koji se zove UltraSmooth Motion, što je u suštini pametan algoritam za TV da kreira i ubacuje frejmove u video, a tako se dobijaju fluidniji prelazi. Ova tehnologija se uparuje sa nečim što se zove skeniranje pozadinskog svjetla (Backlight Scanning) i krajnji rezultat su brži akcioni filmovi koji ne izgledaju razmrljano, a svjetliji predmeti mogu da se kreću kroz tamniju pozadinu bez "halo" efekta koji odvraća pažnju.

Ovo je samo vrh ledenog brijega kada se priča o OLED i ULED ekranima - postoji mnogo pametnih, veoma naprednih tehnologija koje ulaze u obe vrste. Nadamo se da ćete kada budete tražili svoj novi TV biti naoružani sa malo više informacija o uzbudljivom svijetu TV tehnologija.

POGLEDAJTE ULED TV >>

uled-oled-3-900x500.webp
BACK TO TOP