Prijava / Registracija
Vijesti

Kako organizirati svoj frižider

28.1.2021

Sve započinje odabirom frižidera, koji je pravi za vas

 
Da biste svoj frižider iskoristili na najbolji način, prije kupovine najbolje je znati koje su vaše potrebe i želje. Na tržištu postoji mnogo različitih opcija i prvo što trebate znati je veličina frižidera koja ovisi o vašim potrebama i količini prostora koji ste mu odlučili dodijeliti u svojoj kuhinji. Jednom kada se odlučite za veličinu, korisno je odvojiti vrijeme i analizirati unutrašnjost frižidera, jer dolaze s raznim pretincima i različitim prednostima.
hisense_fridge_0c_cooling_plus-900x500.webp

 

Ladice za povrće i voće

 
Kako bi vaši proizvodi bili svježi i hrskavi, mnogi frižideri dolaze s posebnim ladicama za povrće i voće. One su često prozirne, tako da možete jasno vidjeti proizvode i stanje u kojem se nalaze. Kada kupujete porodični frižider, važno je odabrati frižider s velikom ladicom za povrće i voće, kako biste mogli pohraniti više proizvoda. Ove posebne ladice mogu zadržati povrće i voće svježim tijekom dužeg vremenskog razdoblja zbog regulacije temperature, a ponekad mogu regulirati i vlažnost zraka.
 
Općenito, proizvode koji trule (poput jabuka, avokada, manga i drugih) najbolje je držati na niskoj razini vlažnosti, dok je proizvodima koji uvehnu (poput lisnatog povrća, paprike, banana i drugih) potrebna visoka vlažnost da bi dulje ostali svježi. Zbog toga neki Hisense frižideri imaju ove ladice opremljene sistemom za podešavanje vlage, koji održava savršenu vlažnost zraka i može se jednostavno prilagoditi.
 
Ladica za pohranu svježe hrane
 
Preporučuje se čuvati meso, plodove mora i druge vrste svježe hrane u posebnoj ladici čija je temperature približna 0 °C ili ima najnižu temperaturu u frižideru. Ne samo da će to omogućiti da hrana ostane svježa i do tri puta duže, već joj pomaže zadržati i vitamine i aromu. Također se preporučuje da svoje mliječne proizvode držite u ovoj ladici.
 
Posebne funkcije
 
Ne zaboravite provjeriti i druge mogućnosti koje nude različiti frižideri. Dizajn frižidera drastično se poboljšao tokom proteklih godina i vremena u kojima ste imali samo police i pretince za vrata već su odavno zaboravljena. Na primjer, frižideri Hisense nude funkcije Super Cool i Super Freeze koje omogućuju brže snižavanje temperature.
 
hisense_fridge_super_freeze-900x500.webp

 

Organizujte i označite svoje proizvode

 
Organizovan frižider je način da se izbjegne rasipanje hrane, a različiti proizvodi ostanu svježi i bez mirisa.
 
Za bolji pregled sadržaja vašeg frižidera koristite ladice koje vam omogućavaju da lako dosegnete i pregledate sve što imate čak i u zadnjem dijelu frižidera. Korisni trik koji vam može pomoći da se sjetite hrane koju imate i tako spriječite da se pokvari je da uvijek stavljate nove proizvode iza postojećih, tako da prvi proizvod za kojim posegnete bude onaj s bližim rokom trajanja.
 
Preporučuje se ulagati i u vakuumske spremnike za hranu, jer su oni savršen način da hranu duže zadržite svježom te s njima zauzimate manje prostora nego upotrebom zdjela ili tanjira. Osim toga, one su ekološka alternativa vrećicama s hranom jer se mogu koristiti više puta.
 
I na kraju, odvojite dodatni trenutak za označavanje hrane. Koliko vam se puta dogodilo da vidite nešto pohranjeno i ne možete se sjetiti odakle i kada ste to pohranili? Jednostavnim lijepljenjem bilješke sa sadržajem i datumom na spremnik izbjeći ćete neugodne situacije i tačno ćete znati što je i u kakvom je stanju pohranjeno. To je posebno korisno kada govorimo o smrznutoj hrani, ali korisno je i u frižideru za ostatke hrane.
 
 
BACK TO TOP